Häromveckan fick jag, museichef Malin Valentin, och min samlingsansvariga kollega, Hanna Nydahl, möjligheten att intervjua Håkan Ericsson, koncern-VD på PostNord 2013–2019. Vi satt i mötesrummet Frimärket på Postmuseum och det blev ett givande samtal med många goda minnen och en hel del utmaningar.
Håkan hade redan som barn ett intresse för posten och beställde hem postenfilmer i lågstadiet och ordnade filmvisning för klassen på teman som postens historia och så funkar det. Filmstunderna blev uppskattade och Håkan samlade även på bland annat vykort mellan 1960 och 1980 som gavs ut från Posten.
Många år senare, efter en internationell karriär inom logistik, fick Håkan Ericsson uppdraget som koncern-VD på Postnord 2013. Det blev sammanlagt nästan sex år och minnena är många.
Håkans uppdrag var bland annat att få ihop det nordiska perspektivet och inte minst Sveriges och Danmarks organisationer under det nya gemensamma varumärket PostNord. Med ett internationellt perspektiv så ligger kulturerna nära varandra men visst fanns det skillnader. Om Håkan fått önska hade han tagit den snabba beslutskulturen från Danmark och parat den med den svenska analysen. Gemensamt för de båda kulturerna var en start stolthet och att ”Posten måste fram” levde starkt som motto.
Ett av de steg som togs tidigt var att gå bort från att VD hade en egen chaufför. Kostsamt, ineffektivt och omodernt. Ett annat sparinitiativ var fruktkorgen som drogs in och väckte mycket ilska hos medarbetarna. I backspegeln är det ett beslut han ångrar. Signalvärdet var viktigt men hade kunnat ta sig uttryck genom något annat.
Mediebevakningen var tuff under flera av dessa år. Strategin blev att berätta om allt som faktiskt gjordes för att göra rätt och vad som redan gjordes rätt. Till slut gav det utdelning och mediedrevet och det negativa narrativet lättade. Utmanande situationer var när Kina-paketen översköljde oss och praxis ändrades till att PostNord skulle hantera förtullningen. En åtgärd som var svår att hantera snabbt men som på sikt dämpade hela inflödet från Kina.
Håkan minns med glädje arbetet i Frimärksrådet och särskilt stolt är han att vi var första posten som gav ut Pridefrimärken och symbolvärdet i att göra det. Det blev en nyhet som uppmärksammades internationellt och inspirerade andra postar.
Nyöppnade Postmuseum har han redan hunnit besöka med barnbarnen som stortrivs i Postis och särskilt i tågvagnen i POST. Som tack för tid och samtal så åt vi en gemensam lunch hos AVI och gav bort en goodie-bag bland annat med ett årskort – så vi hoppas på många återbesök. I år och kommande år. Håkan Ericsson har varit en viktig del och påverkat vår posthistoria under en tid av stora förändringar. Varmt tack för den tiden och för att du tog dig tid till en intervju Håkan! // Museichef, Malin Valentin