Julkort
4 Årtalskort
Man behöver inte tveka om när det här kortet skickades. Årtalskort användes oftast med texten Gott nytt år men just det här från 1902 har använts som julkort. Årtalskorten var mycket populära åren efter förra sekelskiftet. De flesta är importerade och visar förutom årtalet olika lyckosymboler som fyrklövrar, flugsvampar, hästskor och förgätmigejer.
5 En liten tomte
Det allra vanligaste motivet på julkort är nog tomten, eller rättare sagt tomtar av olika slag. Vår nutida jultomte är en blandning av den givmilde biskop Sankt Nikolaus och gårdstomten. På tidiga julkort, som är importerade, är för det mesta det St Nikolaus vi ser men på det här lilla julkortet, från 1880, verkar det mer vara en en gårdstomte som sitter och äter sin gröt. Gårdstomten är ett av bondesamhällets övernaturliga väsen. Han såg till människorna och djuren på gården. Det gällde att hålla sig vän med honom annars kunde han ge sig av och då skulle olyckan falla över gården.
6 Sankt Nikolaus
Julkortet från ungefär år 1900 är ett exempel på ett Sankt Nikolaus-motiv. Vår nutida jultomte är en blandning av Sankt Nikolaus och den lille gårdstomten. Sankt Nikolaus är en halvt mytologisk person, en biskop, känd för sin godhet. Han levde i Myra, nuvarande Turkiet. Efter hans död lär hans kvarlevor ha flyttats till Bari i Italien. Sankt Nikolaus kommer ibland tillsammans med en bunden get som symboliserar djävulen. Den 6 december, hans dödsdag, ställer barn många länder ut skor vid dörren som sedan Sankt Nikolaus fyller med godis och små presenter om man varit snäll. Har man däremot inte varit snäll kommer istället Krampus.
8 Stadsbesök
Julkortens tomtar håller sig oftast ute på landet men här har vi en tomte från 1908 som är på besök i huvudstaden med sin gris. Tomten som tittar på vaktparaden är målad av konstnären Torvald Rasmussen. Vykort med fotomontage började dyka upp alldeles i början av 1900-talet och var under några år mycket populära.
9 Tomtens “mamma”
Ingen har som Jenny Nyström (1854-1946) format vår bild av hur en tomte ser ut. 1871 gavs Viktor Rydbergs dikt “Tomten” ut. 1875 gavs den ut igen. Denna gång med illustrationer av Jenny Nyström som då bara var 18 år. Nyströms tomte är inte den högreste värdige Sankt Nikolaus utan mer som en gårdstomte. Han är ganska kort, lite fundersam, vän med djuren, arbetsam och alltid snäll. Jenny Nyström anställdes i början av 1900-talet av Axel Eliassons förlag och bidrog till att göra svenskproducerade julkort populära. Det här julkortet med tomten som fått sin julegröt skickades 1922.
13 Tomten och bocken
Julkortet från 1954 är tecknat av Astrid Österling. Österling föddes i Malmö 1898 och efter sin utbildning skrev och illustrerade hon flera sagoböcker. Här har tomten sällskap av en getabock. Innan jultomten började dela ut klappar till barn i Sverige så var det Julbocken som hade det uppdraget. Lite märkligt är det eftersom Sankt Nikolaus som är en av förebilderna till Jultomten oftast kom tillsammans med en kedjad get som symboliserade den infångade Satan.
14 Jultomten kommer
Erik Forsman (1916-1976) som gjort det här julkortet var en flitigt julkortsmålare. Han har också gjort många förlagor till de pappersbonader som var oerhört populära under 1940 och 50-talet. Här ser vi Jultomten knacka på med sin säck full av klappar. Ett motiv som konstigt nog inte är så vanligt, i alla fall inte i våra samlingar. Kortet är skickat julen 1976.
16 “I blötsnön”
I Lennart Heljes (1940-) julkort är det tomten som skogsväsen vi ser. Helje är från början reklamtecknare men har övergått till fritt målande. Många av hans akvareller har blivit julkort bland annat för UNICEF. Helje har även gjort förlagor till frimärken, utgåvan Vilda bär, 1977. Julkortet här, “I blötsnön”, är skickat 1981.
17 Grisens öde
Grisen är ett vanligt julkortsmotiv under en lång period men sedan börjar den sakta men säkert försvinna. På moderna julkort ser vi den sällan. Ofta är grisen och tomten vänner men på tidiga julkort antyder man ibland grisens sorgliga öde. Som på det här julkortet skickat 1902.
18 Julgrisen rakas
På det här julkortet skickat 1910 är grisen nöjd och glad och vet inte vad som väntar efter rakningen. Kortet är målat av Torvald Rasmussen (1850-1919). Han står bakom många julkortsmotiv och var framförallt verksam i Göteborg. Där kan man bland annat hitta Rasmussens målningar på det så kallade “Tomtehuset” i centrala Göteborg.
21 En pepparkaksgris
Einar Nerman (1888 – 1983) är nog allra mest känd för Solstickan på tändsticksaskarna. Han har även målat många mycket fina julkort. Detta julkort är inte postgånget men kanske är det från 1930-talet när Nerman gav ut sin bok Resan till Pepparkakslandet.
23 Jultelegram
Telegram, telefoner, flygplan, bilar och andra moderna kommunikationsmedel är populära motiv i början av 1900-talet. Oftast förkommer de på nyårskort men här har vi ett telegram på ett julkort av Max Hänel ( 1863-1921) skickat år 1905. Max Hänel tillhör de första svenska julkortskonstnärerna.
24 I Dalarna
Under industrialiseringen började de traditionella folkdräkterna läggas undan till förmån för moderna kläder. Men i julkortens värld har folkdräkten en stark ställning. Aina Stenberg Masolle (1885-1975) har målat tusentals julkortsmotiv. Hon gjorde också förlagan till Sveriges första adventskalender 1934. Det här kortet är skickat julen 1954.
28 Dags att hugga granen
Julgranen börjar dyka upp i högreståndshem under andra delen av 1800-talet. Det är en sedvänja importerad från Tyskland. De tidiga julgranarna är oftast mindre granar som dekorerades och ställdes på bordet. På det här tyska julkortet från 1885 ser vi en slags tomte som har gått ut i skogen med sin bock för att hugga sig en gran.
30 Granen beundras
På det här julkortet skickat julen 1910 är granen fortfarande placerad på bordet. Att ha ljus i granen var under 1800-talet en oerhörd lyx som inte många kunde unna sig. Lars Johan Hierta är på besök i London 1837. Där ser han för första gången stearinljus. Han tar med sig tekniken hem och 1839 grundar han och Johan Michaelson Liljeholmens. Men det tog en bit in på 1900-talet innan stearinljus blev så billiga att alla kunde köpa dom.
32 Svart som sot
Sotare är ett lite märkligt men inte alldeles ovanligt motiv på äldre julkort. Det beror på att de ofta är importerade från Tyskland och att sotaren där är en lyckosymbol. Här är en “knopargaj” från år 1904. Knopargaj betyder en kvinnlig sotare på sotarspråket.
42 Bokmärksänglar
Änglar har haft en stark ställning bland julkortsmotiven. De var mycket omtyckta i början av sekelskiftet men på 1960-talet började änglarna försvinna som julkortsmotiv. Här är ett påkostat siluetteklippt julkort skickat i kuvert eller möjligen överräckt för hand julen 1892.
47 Madonnan och barnet
Trots att julen är en så viktig kyrklig högtid är de religiösa motiven ändå i minoritet. Änglarna har en särställning men det finns betydligt fler tomtar än Jesusbarn även bland de äldre motiven. Här är ett julkort från julen 1900. Formspråket är mycket tidstypisk jugend. Maria och barnet står omgivna av dekorativa madonnaliljor.
49 Jesusbarnets födelsedag
Julkortet från julen 1940 är målat av Elsa Beskow (1874-1953). Motivet är hämtat från Beskows bok “Årets saga” som gavs ut 1927. Elsa Beskow är en av de mest älskade svenska barnboksförfattarna/illustratörerna genom tiderna och hon står bakom många julkortsmotiv.
54 Stjärngossar
Stjärngossar av konstnären Helge Artelius (1895-1989) skickat julen 1952. En bit av luciatågets bakgrund kommer från västra Sverige där man gick lussegång den 13 december i slutet av 1800-talet men tåget var inte så välregisserat som det blev senare. Pojkar och flickor bytte gärna dräkt med varandra och det fanns lussegubbar och lussekärringar i tåget. I universitetsstäder på 1800-talet gick de då manliga studenterna i vita nattskjortor och väckte sina lärare. Stjärngossar hade sina egna tåg där de gick runt och tiggde efter jul fram till trettondagen.
55 Sankta Lucia
Lucianatten var förr en natt fylld med övernaturliga krafter, en farlig natt. Den sammanföll med vintersolståndet. Det moderna luciafirandet blev mer spritt efter att Stockholms Dagblad ordnade en luciatävling och arrangerade ett luciatåg i Stockholm. Det här julkortet från 1976 är tecknat av konstnären Kaj Bergman (1913-2002).
56 Staden
Detta julkort är väldigt ovanligt på så sätt att man ser staden med sin fabriker i bakgrunden. I julkortsvärlden befinner vi oss nästan undantagslöst på landet. Är vi i staden så är det oftast julmarknad som besöks. Julkortet skickades 1912 och är målat av konstnären Elsa Beskow (1874-1953).